ال (خدا)

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
ال
مجسمه ال، یافت شده در تل مگیدو
اطلاعات کلی
نامال، ئیل
اقامتگاهکوه لیل
سمبلگاو نر
همسراناشیره و همسران دیگر
فرزندانیم
سحر
عشتروت
عثتر
موت
شلیم
آنات
ادد

اِل یا ئیل (‎’Ēl یا ‎’Il، به صورت الف-لام نوشته می‌شود، مثلاً به اوگاریتی: 𐎛𐎍، به فنیقی: 𐤀𐤋،[۱] به عبری: אל‎، به سریانی: ܐܠ، به عربی: إل یا إله، هم ریشه با اکدی: ilu) یک کلمه سامی شمال غربی به معنای خدا یا الهه است که (به عنوان اسم خاص) به هر کدام از چندین خدای خاور نزدیک باستان اشاره دارد. یک هجی نادرتر، "ila"، است که نشان دهنده شکل گزاره‌ای [یا اسنادی] آن در اکدی قدیم و در زبان عموری است.[۲] این کلمه مشتق شده از کلمه دوحرفی کهن و مهجور شده ʔ‑L در زبان نیاسامی، به معنای «خدا» است.

خدایان خاصی که به عنوان ال یا ئیل شناخته می‌شدند شامل بزرگ‌ترین خدای دین کنعانی باستان،[۳] و عالی‌ترین خدای سامی‌های میان رودان در دوره پیشا-سارگونی می‌شود.[۴] ال پیش از یهوه خدای بنی‌اسرائیل بود اما نهایتاً در قرون نهم تا ششم پیش از میلاد با یهوه ترکیب شد.[۵] داستان بخشیده‌شدن اسرائیل به یهوه توسط ال نیز در یکی از نسخه‌های تورات باقی مانده‌است.[۶]

در میان هیتی‌ها، ال به الکونیرسا معروف بود. اگرچه ال در طول زمان در زبان های مختلف ظاهر و معانی متفاوتی پیدا کرد، اما همچنان به صورت ئیل یا ال در عبارات اسمی مرکب مانند اسماعیل، اسرائیل، دانیال، رافائل، میکائیل و جبرئیل وجود دارد.

شکل‌های زبان‌شناختی و معنی‌ها[ویرایش]

در زبان‌های سامی شمال‌غربی، اِل یک کلمه عمومی برای هر خدا و همچنین نام یا عنوان خاص یک خدا بود که از دیگر خدایان به عنوان «اِل» متمایز بود[۷]. ال در راس بسیاری از پانتئون ها ذکر شده است. در برخی از منابع کنعانی و اوگاریتی، ال به عنوان پدر خدایان، خدای آفرینش یا هر دو نقش داشته است[۸]. با این حال از آنجایی که کلمه اِل گاهی به خدایی غیر از «خدای برتر ال» اشاره می‌کند، در این مورد که آیا به عنوان نام خاص خدای برتر ال به کار رفته یا به معنای کلی خدا، به هر خدای دیگری اشاره دارد، مبهم است. به عنوان مثال، در متون اوگاریتی، ئیل ملک به معنای "ال پادشاه" است اما ئیل حداد به معنای "خداوند حداد" است. در زبان اوگاریتی، شکل جمع ال، «الهم» (به معنای خدایان) است که معادل «الوهیم» در زبان عبری است. در متون عبری این کلمه توسط مفسران کتاب مقدس از نظر معنایی مفرد برای "خدا" تفسیر شده است[۹].

سیطره فرهنگی ال[ویرایش]

ال در زبان‌های سامی شمال‌غربی به معنی خدا یا الهه است. این واژه در تمدن‌های خاورمیانه باستان نامی خاص برای مهمترین خدای آن فرهنگ بوده‌است. مهمترین خدایانی که نام ال یا ایل داشته‌اند عبارتند از خدای بزرگ کنعانیان، خدای بزرگ سامیان میان رودان در دوران پیش از سارگون بزرگ و خدای کتاب مقدس یهودیان.

سامیان شمال‌غربی از واژه ائل هم به عنوان یک نام عمومی برای تمام خدایان خود استفاده می‌کردند و هم به عنوان نام و عنوان خاص برترین خدایشان. ال سرچشمهٔ تعداد زیادی از مجامع خدایان قوم سامی بود. در میان کنعانیان، ال پدرِ تمام خدایانِ دیگر بود.

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. «Online Phoenician Dictionary». بایگانی‌شده از اصلی در ۱۰ اوت ۲۰۱۴. دریافت‌شده در ۱ ژوئن ۲۰۱۷.
  2. Cross 1997, p. 14.
  3. Matthews, Victor Harold (August 2004). Judges and Ruth. New Cambridge Bible Commentary. Cambridge University Press. ISBN 978-0-521-00066-6. LCCN 2003053218. OCLC 52380969
  4. Gelb, I. J. (1961), Old Akkadian Writing and Grammar (2nd ed.), University of Chicago, retrieved 30 April 2015
  5. Smith 2002, p. 8٬33–34.
  6. Smith 2010, pp. 139–140 and chapter 4.
  7. https://books.google.com/books?id=S1tQ5Larst0C. پارامتر |عنوان= یا |title= ناموجود یا خالی (کمک)
  8. Leeming, David (2005). https://archive.org/details/oxfordcompaniont0000leem. پارامتر |عنوان= یا |title= ناموجود یا خالی (کمک)
  9. For example: Keller, Catherine (2009). "The Pluri-Singularity of Creation". In McFarland, Ian A. https://books.google.com/books?id=7E12H6cjqUoC&q=%22Its+ending+marks+it+stubbornly%22#v=snippet&q=%22Its%20ending%20marks%20it%20stubbornly%22&f=false. پارامتر |عنوان= یا |title= ناموجود یا خالی (کمک)

پیوند به بیرون[ویرایش]