جواد حیدری

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
جواد حیدری
جواد حیدری در تولد یکی از اقوام
زادهٔ۹ آبان ۱۳۶۱
قزوین
درگذشت۳۱ شهریور ۱۴۰۱ (۳۹ سال)
قزوین
علت مرگشلیک مستقیم گلوله جنگی
آرامگاهرحمت‌آباد بزرگ
ملیتایرانی
تحصیلاتلیسانس مهندسی کشاورزی
شناخته‌شده برایکشته‌شدن در خیزش ۱۴۰۱ ایران توسط حکومت جمهوری اسلامی
مخالف(ها)نظام جمهوری اسلامی ایران
خویشاوندانفاطمه حیدری

جواد حیدری (۹ آبان ۱۳۶۱ – ۳۱ شهریور ۱۴۰۱) معترض ایرانی بود که در خیزش ۱۴۰۱ ایران توسط نیروهای سرکوب‌گر نظام جمهوری اسلامی ایران در نزدیکی پارک ملت قزوین، خیابان حکم‌آباد، مورد اصابت گلوله قرار گرفت و بعد از چند ساعت به دلیل شدت جراحات و عدم رسیدگی پزشکی جان باخت.

جواد حیدری دانش‌آموخته رشته مهندسی کشاورزی بود. گفته می‌شود که وی از پشت، مورد هدف گلولهٔ جنگی قرار گرفته و سپس با اسلحه به دور وی حلقه زده‌اند و به جای انتقالش به بیمارستان به داخل مقر فرماندهی، که در نزدیکی پارک ملت است برده شده و بعد از وخامت حالش و درحالی که خون شدیدی از او رفته بود به بیمارستان رجایی منتقل شد.

پس از ۲۴ ساعت بی‌خبری از سرنوشت جواد حیدری و یک روز تقلا در جهت یافتن حقیقت مرگ او، خانواده هویت پلیس ضارب را می‌یابند. آنها موفق شدند پیکر جواد را از محاصره نیروهای امنیتی آزاد کنند و مانع از آن شوند که نیروهای امنیتی بدون رؤیت آثار جراحت، جنازه را دفن کنند.

برادران و پدر جواد پیکر او را به سردخانه بازگرداندند تا روز بعد در روستای زادگاهش «رحمت‌آباد بزرگ» دفن شود. فاطمه حیدری، خواهر جواد، در روز خاک‌سپاری او گفت:

«بچه‌های مردم رو تو خیابون کشتن. داداشم ساکت ننشست. صدای داداشم باشید. «این داغی که به دل ما گذاشتن، داغ ملت ایرانه، داغ خانواده ما نیست، داغ یه ملته، ملت رو دلتون داغ می‌ذاره، ملت به دلتون داغ می‌ذاره. این خون فراموش نمی‌شه، همون‌طور که خون جوونای دیگه فراموش نشد. خون مهساها فراموش نشد».

مراسم چهلم[ویرایش]

اتحادیه آزاد کارگران ایران از احضار و بازداشت بیش از ۲۵۰ نفر از اهالی روستای رحمت‌آباد استان قزوین به دلیل حضور در مراسم چهلم جواد حیدری خبر داد.[۱][۲]

روایت یکی از حاضران در مراسم چهلم جواد حیدری:

ما در مراسم تشییع و سوم جواد حیدری حضور نداشتیم، اما شنیده بودیم که جمعیت زیادی اومده بودن. از دو یا سه روز قبل‌تر که خانواده جواد براش تولد گرفتن، اطلاعیه مراسم چهلم دست به دست می‌شد. برای ما که از نزدیک شناختی دربارهٔ جواد حیدری نداشتیم دیدن فیلم‌های زندگی شخصیش مثل بقیه کشته‌شدگان اعتراضات، اون‌ها رو برای ما زمینی‌تر می‌کرد. این به ما دل و جرأت می‌داد. این‌که جواد یا حدیث نجفی هم که چهلمش پنج‌شنبه بود خیلی شبیه ما هستن و ممکن بود همون تیرها به ما بخوره. فیلم رقصیدن جواد، آب تنیش در دریا یا سلفیش روی ریل راه‌آهن. شب قبل از چهلم، عکس سنگ مزار جواد که ظاهراً همون روز نصب شده بود، یه باره همه‌جا پخش شد. عکس یه ولوله خاصی انداخت. من شبیه‌اش رو ندیده بودم. هر چند بعداً عکسای دیگه‌ای دیدم که دقیقاً مثل همون طرح یا مشابه‌اش بود.[۳]

آزار خانواده جواد حیدری[ویرایش]

نیروهای حکومتی جمهوری اسلامی روز پنجشنبه ۳۰ شهریور در آستانه سالگرد کشته‌شدن جواد حیدری در خیزش ۱۴۰۱، با حمله به خانواده جواد حیدری چندین عضو خانواده او را مورد ضرب و جرح قرار داده‌اند تا از برگزاری مراسم سالگرد جلوگیری کنند.[۴]

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. «احضار و بازداشت ۲۵۰ تن از شرکت‌کنندگان در مراسم چهلم جواد حیدری». صدای آمریکا. دریافت‌شده در ۲۰۲۳-۰۲-۱۶.
  2. «احضار و بازداشت بیش از ۲۵۰ نفر از اهالی روستای «رحمت‌آباد» به دلیل شرکت در مراسم چهلم جواد حیدری». www.radiozamaneh.com. دریافت‌شده در ۲۰۲۳-۰۲-۱۶.
  3. اسم نویسنده محفوط. «آیا خصومت دولت مرکزی با خانواده شهید جواد حیدری اتفاقی است؟». رادیو زمانه.
  4. «حمله به خانواده جواد حیدری در سالگرد کشته‌شدن او؛ افزایش فشار بر خانواده‌های دادخواه». صدای آمریکا. ۲۰۲۳-۰۹-۲۱. دریافت‌شده در ۲۰۲۳-۰۹-۲۲.