مورین (روش شیشه‌گری)

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
ساخت استوانه از ورق مورین

مورین (به انگلیسی: Murrine)، الگوهای رنگی یا تصاویری است که در یک عصای شیشه‌ای ساخته می‌شود و هنگامی که عصا به مقاطع نازک بریده می‌شود، آشکار می‌گردد. مورین را می‌توان در طرح‌های بی‌نهایت از الگوهای ساده دایره‌ای یا مربع تا طرح‌های دقیق و پیچیده و حتی پرتره‌های افراد ساخت. یک سبک آشنا، شکل گل یا ستاره است که وقتی از تعداد زیادی عصای مختلف در کنار هم استفاده می‌شود، هِزاران‌گل نامیده می‌شود.

تولید مورین برای اولین بار در خاورمیانه بیش از ۴۰۰۰ سال پیش ظاهر شد و توسط شیشه‌گران ونیزی (Venetian glass) در اوایل قرن شانزدهم در مورانو احیا شد.[۱]

پس از ایجاد مورین، می‌توان آنها را از چند طریق در ظرف شیشه‌ای یا مجسمه گنجاند. تعدادی از مورین‌ها ممکن است کم و بیش و به‌طور تصادفی روی یک میز مخصوص فولادی پخش شده و سپس در سطح یک حباب شیشه‌ای که به‌طور نسبی دمیده شده‌است، چسبانده شوند.[۲] با دمیدن، گرم شدن و شکل‌دادن بیشتر روی میز مخصوص، مورین کاملاً درون حباب قرار می‌گیرد و یک ترتیب تصادفی از مورین در ظرف یا مجسمه دمیده‌شده ایجاد می‌شود.

متناوباً، می‌توان مورین را به‌صورت فشرده بر روی صفحه سرامیکی چید و سپس در کوره گرم کرد تا زمانی که به یک ورق واحد تبدیل شوند. این ورق را می‌توان روی قالب (مانند شکل کاسه وارونه) قرار داد و بیشتر گرم کرد تا نرم‌تر شده و روی قالب وا رود و فرم دلخواه را به‌خود بگیرد.[۲]

روش دیگر با استفاده از یک ورق مورین که مانند بالا ساخته شده‌است، ساخت یک دیسک کوچک (طوق) از شیشه ذوب شده در انتهای لوله‌حبابی است، سپس دیسک را از امتداد یک لبه ورق مورین بچرخانید تا دو لبه ورق مورین به هم رسیده و یک استوانه تشکیل دهد.

انتهای استوانه که روبروی لوله‌حبابی می‌باشد را می‌توان بهم فشرد و مهر و موم کرد. با گرم کردن بیشتر، استوانه مهر و موم شده را می‌تواند دمید و به هر شکلی که یک دمنده شیشه می‌تواند ایجاد کند شکل داد.

بسیاری از هنرمندان برجسته شیشه به طور مرتب از مورین در کارهای خود استفاده می کنند. این شامل:

نگارخانه[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. Carl I. Gable, Murano Magic: Complete Guide to Venetian Glass, its History and Artists (Schiffer, 2004), p. 37. شابک ‎۰−۷۶۴۳−۱۹۴۶−۹.
  2. ۲٫۰ ۲٫۱ "Video: Murrine Use". Corning Museum of Glass. Corning Museum of Glass. Retrieved 5 June 2017.