غلامرضا کیانپور

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
غلامرضا کیانپور
غلامرضا کیانپور
وزیر دادگستری
دوره مسئولیت
۱۳ خرداد ۱۳۵۵ – ۵ شهریور ۱۳۵۷
پادشاهمحمدرضا شاه پهلوی
نخست‌وزیرامیرعباس هویدا، جمشید آموزگار
پس ازصادق احمدی
پیش ازمحمد باهری
وزیر اطلاعات و جهانگردی
دوره مسئولیت
۱۳۵۳ – خرداد ۱۳۵۵
نخست‌وزیرامیرعباس هویدا
پس ازحمید رهنما
پیش ازداریوش همایون
استاندار اصفهان
دوره مسئولیت
۱۳۵۰ – ۱۳۵۳
استاندار آذربایجان غربی
دوره مسئولیت
۱۳۴۶ – ۱۳۵۰
اطلاعات شخصی
زاده۱۳۰۸
تهران
درگذشته۱۸ اردیبهشت ۱۳۵۸
زندان قصر، تهران
ملیتایرانی
محل تحصیلدانشگاه تهران
پیشهسیاستمدار
تخصصدکترای اقتصاد

غلامرضا کیان پور ( ۱۳۰۸ – ۱۸ اردیبهشت ۱۳۵۸)،[۱] وزیر اطلاعات و جهانگردی در کابینه‌ی نخست‌وزیر امیرعباس هویدا در بین سال های ۱۳۵۳ تا ۱۳۵۵ و وزیر دادگستری در آخرین کابینه هویدا و کابینه جمشید آموزگار از ۱۸ آبان ۱۳۵۵ تا ۵ شهریور ۱۳۵۷ بود. او پس از انقلاب ۱۳۵۷ ایران در دادگاه انقلاب به حکم صادق خلخالی، به اتهام افساد فی الارض به اعدام محکوم شد.

زندگی‌نامه[ویرایش]

غلامرضا کیانپور، فرزند عبدالوهاب در سال ۱۳۰۸ خورشیدی در تهران زاده شد. او آموزش خود را در دبیرستان دارایی گذراند. سپس از دانشکده حقوق تهران لیسانس قضایی گرفت و در رشته اقتصاد نیز موفق به گرفتن مدرک دکتری شد. ابتدا قاضی دادگستری، سپس مدیر مالی سازمان برنامه، رئیس کارگزینی اصل چهار و معاون گمرکی وزارت اقتصاد گردید. چندی بعد ریاست شورای عالی اداری را به عهده گرفت. همچنین به استانداری آذربایجان غربی و اصفهان منصوب شد. در سال ۱۳۵۳ به عنوان وزیر اطلاعات و جهانگردی معرفی گردید. در سال ۱۳۵۵ وزیر دادگستری شد که قوانین جدید را به تصویب مجلس گذاشت. وی افزون بر تدریس در دانشکده بازرگانی، پلی تکنیک، حسابداری، افسری و شهربانی، تألیفی به نام اصول تنظیم بودجه و اصول اقتصاد نیز دارد.

در دوران تصدی وی به عنوان استاندار آذربایجان غربی و در میان اجرای طرحهای توسعه متعدد، این استان برای اولین بار صاحب کانال تلویزیون شد -- که در اواسط سالهای ۱۳۴۰ خورشیدی دستاورد مهمی بود.

دوران استانداری وی در اصفهان دوران شکوفایی و شکل‌ گیری شهر و استان اصفهان به صورت امروز بوده‌ است.[۲] به گفته داریوش همایون‌، کیانپور یکی از کارآمد ترین سیاستمداران[۳] ایران در دوران پهلوی بوده‌ است.علینقی عالیخانی نیز که تجربه همکاری نزدیک با کیان پور را داشته، از وی به عنوان آدم لایقی در سازمان برنامه و بودجه یاد کرده است.[۴]

کیانپور در زمان تصدی وزارت اطلاعات و جهانگردی (که بعدها به "وزارت ارشاد" تغییر نام یافت) بزرگترین طرح توسعه جهانگردی را در ایران آغاز کرد و به اجرا گذاشت. شروع این طرح با ساختمان ده ها مهمانسرا و هتل در مناطق تاریخی و توریستی ایران انجام شد که به موازات آن تربیت نیروی انسانی برای خدمات و مدیریت آن مراکز نیز به اجرا گذاشته شد.

کیانپور بنیانگذار دو دانشکده تخصصی دولتی است: اولین دانشکده برای تربیت نیروی متخصص در صنعت گردشگری (توریسم) در زمان تصدی وزارت اطلاعات و جهانگردی، و دومین دانشکده برای تربیت متخصص در امور اداری و قضائی وزارت دادگستری (برای دستیاری و کمک به قضات) در زمان تصدی وزارت دادگستری است.

در میان برنامه های وی در زمان وزارت دادگستری طرح کامپیوتری کردن ثبت اسناد و احوال کل کشور از مهمترین بود. مطالعات و برنامه اجرائی این طرح در سال ۱۳۵۷ به پایان رسید ولی بدلیل استعفای کابینه آموزگار و اغتشاشات سال ۵۷ به مرحله اجرا نرسید.

وی از نویسندگان و مترجمان ماهر ایران بود. در میان ترجمه های معروف وی میتوان از کتابهای زیر نام برد که مدتها کتابهای منبع و درسی در دانشگاههای ایران بودند:
- توسعه صنعتی [۵]
- تربیت نیروی انسانی برای بازرگانی و صنعت [۶]
- تکنولوژی و توسعه اقتصادی [۷]
- قسمت هایی از کارهای پل ساموئلسون (برنده جایزه نوبل در اقتصاد) نیز از ترجمه های اوست.

همسر دکتر کیانپور، فرحدخت منصوری آملی، دبیر بازنشته وزارت آموزش و پرورش بود که در تاریخ ۱۱ اسفند ۱۳۸۷ (پنجم مارس ۲۰۰۹) در فرانسه درگذشت. آنها صاحب سه فرزند بودند.

سمت‌ها[ویرایش]

  • قاضی وزارت دادگستری
  • مدیر کل مالی در سازمان برنامه و بودجه
  • معاون وزارت اقتصاد در امور گمرکی در زمان وزارت علینقی عالیخانی
  • استاندار آذربایجان غربی از ۲۴/۳/۱۳۴۶ تا ۲۹/۱/۱۳۵۰
  • استاندار اصفهان ۱۳۵۰–۱۳۵۳
  • وزیر اطلاعات و جهانگردی در کابینه امیرعباس هویدا ۱۳۵۳–۱۸ آبان ۱۳۵۵
  • وزیر دادگستری در کابینه امیرعباس هویدا ۱۸ آبان ۱۳۵۵–۱۳۵۶
  • وزیر دادگستری در کابینه جمشید آموزگار ۱۶ مرداد ۱۳۵۶–۵ شهریور ۱۳۵۷

جستارهای وابسته[ویرایش]

دولت جمشید آموزگار

فهرست اعدامیان سرشناس به حکم صادق خلخالی

منابع[ویرایش]

  1. [Harvard University, Iranian Oral History Project http://pds.lib.harvard.edu/pds/view/2831868?n=116&s=4&printThumbnails=no]
  2. روزنامه اصفهان سالهای ۱۳۵۰ الی ۱۳۵۳ http://www.amirgholiamini.com/?p=814 بایگانی‌شده در ۱ فوریه ۲۰۱۶ توسط Wayback Machine
  3. زندگی پس از مردن پیش از مرگ
  4. تاریخ شفاهی ایران در دانشگاه هاروارد مصاحبه با علینقی عالیخانی نوار شماره سه
  5. توسعه صنعتی - ترجمه دکتر غلامرضا کیانپور
  6. تربینت نیروی انسانی برای بازرگانی و صنعت - ترجمه دکر غلامرضا کیانپور
  7. تکنولوژی و توسعه اقتصادی - ترجمه دکتر غلامرض کیانپور