درگاه:سینما

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

دانش  جغرافیا     تاریخ     دین     جامعه     فناوری     هنر     فلسفه   

درگاه سینما

سینِما شاخه‌ای از هنر است که در آن یک داستان به وسیله دنباله‌ای از تصاویر متحرک (فیلم) نمایش داده می‌شود. یک نمایش‌ سینمایی که فیلم سینمایی نامیده می‌شود، از عناصر تصویر (به صورت مجموعه‌ای از فریم‌ها) و صدا (گفتگو، صدا و موسیقی) تشکیل شده‌است. یک فیلم بر اساس فیلمنامه یا سناریو و توسط مجموعه‌ای از بازیگر‌ها، کارگردان، فیلم‌بردار و ... ساخته می‌شود. سینما جدیدترین شاخه هنر، معروف به هنر هفتم است که امروزه یکی از عمومی‌ترین و محبوب‌ترین تولیدات هنری را ارایه می‌کند.

زندگی‌نامهٔ برگزیده

ساموئل خاچیکیان (به ارمنی: Սամուէլ Խաչիկեան) (زادهٔ ۲۹ مهر ۱۳۰۲ در تبریز - درگذشتهٔ ۳۰ مهر ۱۳۸۰ در تهران) کارگردان، تدوینگر، نویسنده، آهنگ‌ساز فیلم و تهیه‌کنندهٔ نامدار ایرانی ارمنی‌تبار بود. او یکی از تأثیرگذارترین کارگردان‌ها در سینمای ایران به‌شمار می‌رود، تا آنجا که به وی لقب «هیچکاکِ ایران» داده شده‌است. همچنین از وی به‌عنوان «استاد دلهره و وحشت» سینمای ایران نام برده شده‌است.

دوستان و همکاران ساموئل خاچیکیان، او را با نام «سام ول» نیز می‌شناختند. او در آغاز راه سینمای ایران با هنر و دانسته‌های خود به یاری این هنر و صنعت آمد و توانایی فنی خود را با به فرجام رساندن شب‌نشینی در جهنم (۱۳۳۶) نشان داد و سپس با طوفان در شهر ما (۱۳۳۷) سینمای ایران را با سبک ویژهٔ خود آشنا نمود.

خاچیکیان، که از نیمه‌های فیلم بازگشت تدوین فیلم‌هایش را خود به دست گرفته‌بود، در نورپردازی و کار فیلم‌بردارانش دخالت می‌کرد، و موسیقی فیلم‌هایش را خود برمی‌گزید. به گفتهٔ خودش، او همهٔ این‌ها را برپایهٔ برداشت و دریافت درونی انجام می‌داد. «نورپردازی جنایی» زبانزدی بود که خود او برای فیلم‌هایی همچون چهارراه حوادث (۱۳۳۳)، طوفان در شهر ما (۱۳۳۷)، فریاد نیمه‌شب (۱۳۴۰)، یک قدم تا مرگ (۱۳۴۰)، دلهره (۱۳۴۱)، ضربت (۱۳۴۳) و سرسام (۱۳۴۴) به‌کار می‌برد.

خاچیکیان را می‌توان از پیشگامان نام‌آور سینمای ایران دانست و کمتر کارگردان ایرانی مانند او در درازای سه دهه (۱۳۵۰–۱۳۳۰) به‌گونه‌ای پیوسته و پرکار درگیر فیلم‌سازی بوده‌است. او در زمره نخستین کارگردانان ایرانی بود که عناصر تکنیکی را برای سینما به کار برد و با دکوپاژ سر صحنه فیلمبرداری می‌رفت. به عنوان فیلم‌سازی نوآور، ساخت فیلم‌های جنایی را در ایران به راه انداخت و نخستین پیش‌پرده تاریخ سینمای ایران را برای فیلم دختری از شیراز (۱۳۳۳) ساخت و ده‌ها زمینه فنی دیگر را آزمود. بسیاری از بازیگران نامدار سینمای ایران با بازی در کارهای خاچیکیان به سینما آمدند و برخی از فیلم‌هایش هم چون ضربت (۱۳۴۳) و عقاب‌ها (۱۳۶۳) از کارهای پرفروش زمان نمایش خود بودند.

شناخته‌شده‌ترین فیلمی که توسط خاچیکیان پس از انقلاب کارگردانی شد فیلم عقاب‌ها (۱۳۶۳) بود، که یکی از برترین کارهای سینمای دفاع مقدس لقب گرفت. او در درازای نزدیک به ۵۰ سال کار و تلاش در سینمای ایران، ۴۶ فیلم بلند سینمایی ساخت و بسیاری از فیلم‌های کارگردان‌های دیگر را تدوین کرد.

بیشتر...

نگارهٔ برگزیده

مری پیکفورد
مری پیکفورد

گلادیس لویس اسمیت (به انگلیسی: Gladys Louise Smith) با نام هنری مری پیکفورد (به انگلیسی: Mary Pickford) (زاده ۸ آوریل ۱۸۹۲ - درگذشته ۲۹ می ۱۹۷۹) هنرپیشه کانادایی-آمریکایی، از بنیانگذاران استودیوی فیلمسازی یونایتد آرتیستز و یکی از ۳۶ بنیانگذار اصلی آکادمی علوم و هنرهای سینما بود.

مری پیکفورد از محبوب‌ترین بازیگران زن دهه‌های ۲۰ و ۳۰ میلادی بود طوری‌که او را «ملکهٔ سینما» می‌خواندند. او در دومین مراسم اسکار (۱۹۲۹-۱۹۲۸) موفق به دریافت جایزه بهترین بازیگر نقش اول زن شد. همچنین در سال ۱۹۷۶ جایزه اسکار افتخاری را به خاطر یک عمر دستاورد هنری دریافت کرد.

گفتار برگزیده

مقالات برگزیده

آنچه می‌توانید انجام دهید

  • الگوی {{درگاه|سینما}} را به بخش «جستارهای وابستهٔ» مقاله‌های مرتبط با سینما بیفزایید.
  • کاربران عاشق سینما ، سینما دوستان ، نویسندگان سینمایی و فعالان حوزه سینما می توانند با اضافه کردن این الگو {{کاربر عشق سینما}} در صفحه کاربری خود عضو این رده شده و در گسترش مقالات سینمایی مشارکت کنند.

ویکی‌پروژه‌ها

موضوعات

رده‌ها

درگاه‌های وابسته

سینما در دیگر پروژه‌های ویکی‌مدیا

سینما در  ویکی‌خبر  سینما در   ویکی‌گفتآورد  سینما در  ویکی‌کتاب  سینما در  ویکی‌نبشته  سینما در  ویکی‌واژه  سینما در  ویکی‌دانشگاه  سینما در ویکی‌انبار
مرجع خبری با محتوای آزاد مجموعه‌ای از نقل قول‌ها متون و کتابچه راهنماهای آزاد متون پایه و مرجع آزاد فرهنگ واژه‌ها و اصطلاح‌نامه مرجع متون آموزشی منبع پرونده‌های چندرسانه‌ای عمومی