درگاه:ریاضیات/زندگی‌نامهٔ برگزیده

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۱

درگاه:ریاضیات/زندگی‌نامهٔ برگزیده/۱

خیام (زادهٔ ۲۸ اردیبهشت ۴۲۷، درگذشتهٔ ۵۱۰ خورشیدی) معروف به خیامی و خیام نیشابوری، از ریاضی‌دانان، ستاره‌شناسان و شاعران بنام ایران در دورهٔ سلجوقی است. گرچه پایگاه علمی خیام برتر از جایگاه ادبی او است و دارای لقب حجةالحق بوده‌است ولی آوازهٔ وی بیشتر به واسطهٔ نگارش رباعیاتش است که شهرت جهانی دارد. افزون بر آنکه رباعیات خیام را به اغلب زبان‌های زنده ترجمه نموده‌اند، فیتزجرالد رباعیات او را به زبان انگلیسی ترجمه کرده‌است که مایهٔ شهرت بیشتر وی در مغرب‌زمین گردیده‌است.شماری از تذکره‌نویسان، خیام را شاگرد ابن سینا و شماری نیز وی را شاگرد امام موفق نیشابوری خوانده‌اندهرچند صحت این فرضیه که خیام شاگرد ابن سینا بوده‌است، بسیار بعید می‌نماید، زیرا از لحاظ زمانی با هم تفاوت زیادی داشته‌اند. خیام در جایی ابن سینا را استاد خود می‌داند اما این استادی ابن سینا، جنبهٔ معنوی دارد.

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۲

درگاه:ریاضیات/زندگی‌نامهٔ برگزیده/۲

گالیلئو گالیله (۱۵ فوریهٔ ۱۵۶۴ - ۸ ژانویهٔ ۱۶۴۲) دانشمند و مخترع سرشناس ایتالیائی در سده‌های ۱۶ و ۱۷ میلادی بود. گالیله در فیزیک، نجوم، ریاضیات و فلسفه علم تبحر داشت و یکی از پایه‌گذاران تحول علمی و گذار به دوران دانش نوین بود. بخشی از شهرت وی به دلیل تأیید نظریه کوپرنیک مبنی بر مرکزیت نداشتن زمین در جهان است که منجر به محاکمه وی در دادگاه تفتیش عقاید شد. گالیله با تلسکوپی که خود ساخته بود به رصد آسمان‌ها پرداخت و توانست جزئیات سطح ماه را مشاهده کند.
بیشتر...

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۳

درگاه:ریاضیات/زندگی‌نامهٔ برگزیده/۳

ابوریحان بیرونی دانشمند،ریاضی‌دان، ستاره‌شناس، تقویم‌شناس، انسان‌شناس، هندشناس و تاریخ‌نگار ایرانی سده چهارم و پنجم هجری است. بیرونی را بزرگ‌ترین دانشمند مسلمان و یکی از بزرگ‌ترین دانشمندان همه اعصار می‌دانند. همین‌طور او را پدر علم انسان‌شناسی و هندشناسی می‌دانند. دانشنامه علوم چاپ مسکو، ابوریحان را دانشمند همه قرون و اعصار خوانده‌است. در بسیاری از کشورها نام بیرونی را بر دانشگاه‌ها، دانشکده‌ها و تالار کتابخانه‌ها نهاده و لقب «استاد جاوید» به او داده‌اند.
بیشتر...

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۴

درگاه:ریاضیات/زندگی‌نامهٔ برگزیده/۴

ارشمیدس ریاضیدان و فیزیکدان یونان باستان و از اهالی جزیره ساموس در دریای مدیترانه بود. ارشمیدس دانشمند و ریاضیدان یونانی در سال ۲۱۲ قبل از میلاد در شهر سیراکوز یونان چشم به جهان گشود و در جوانی برای آموختن دانش به اسکندریه رفت. بیشتر دوران زندگیش را در زادگاهش گذرانید. در داستان‌ها چنین آمده‌است که بیش از ۲۰۰۰ سال پیش در شهر سیراکوز پایتخت ایالت یونانی سیسیل آن زمان ارشمیدس مکانیک دان و ریاضی دان و مشاور دربار پادشاه یمرون یکی از معروفترین کشفهای خود را در خزینه حمام انجام داد.
بیشتر...

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۵

درگاه:ریاضیات/زندگی‌نامهٔ برگزیده/۵

لئوناردو دا وینچی دانشمند و هنرمند ایتالیایی دوره رنسانس است که در رشته‌های نقاشی، ریاضی، معماری، موسیقی، کالبدشناسی، مهندسی، تندیسگری، و هندسه برجسته بود. داوینچی را کهن‌الگوی «فرد رنسانسی» دانسته‌اند. وی فردی بی‌نهایت خلاق و کنجکاو بود.او طرحهای مبتکرانه‌ای را برای ساخت سلاحهایی مانند توپ‌های بخار، ماشین‌های پرنده و ادوات زرهی ارائه کرده بود، هرچند که بسیاری از آنها هرگز ساخته نشدند. داوینچی اولین طراح هواپیما و صدها اثر معماری دیگر به‌شمار می‌رود. یکی از طرح‌های ابتکاری او لباس غواصی و زیر دریایی جنگی است. او همچنین مسلسل، تانک نظامی، ساعتی که به ساعت داوینچی معروف است، کیلومتر شمار و چیزهای دیگر را طراحی یا اختراع کرد.
بیشتر...

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۶

درگاه:ریاضیات/زندگی‌نامهٔ برگزیده/۶

آیزاک نیوتن فیزیک‌دان، ریاضی‌دان، ستاره شناس، فیلسوف و شهروند انگلستان بوده‌است. وی در سال ۱۶۸۷ میلادی شاهکار خود «اصول ریاضی فلسفه طبیعی» را به نگارش درآورد. در این کتاب او مفهوم گرانش عمومی را مطرح ساخت و با تشریح قوانین حرکت اجسام، علم مکانیک کلاسیک را پایه گذاشت. از دیگر کارهای مهم او بنیان‌گذاری حساب دیفرانسیل و انتگرال است. نام نیوتن با انقلاب علمی در اروپا و ارتقای نظریهٔ خورشید-مرکزی پیوند خورده‌است. او نخستین کسی است که قواعد طبیعی حاکم بر گردشهای زمینی و آسمانی را کشف کرد.
بیشتر...

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۷

درگاه:ریاضیات/زندگی‌نامهٔ برگزیده/۷

مریم میرزاخانی (۱۳ اردیبهشت ۱۳۵۶ – ۲۳ تیر ۱۳۹۶) ریاضی‌دان ایرانی-آمریکایی و استاد دانشگاه استنفورد بود. میرزاخانی در سال ۲۰۱۴ به خاطر کار بر «دینامیک و هندسه سطوح ریمانی و فضاهای پیمانه‌ای آنها» برندهٔ مدال فیلدز شد، که بالاترین جایزه در ریاضیات است. وی تنها زن برندهٔ مدال فیلدز است. زمینهٔ تحقیقاتی او مشتمل بر نظریه تایشمولر، هندسه هذلولوی، نظریه ارگودیک و هندسه هم‌تافته بود. میرزاخانی برنده جوایزی چون جایزه ستر از انجمن ریاضی آمریکا در سال ۲۰۱۳ و جایزهٔ کلی بود.

بیشتر…

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۸

درگاه:ریاضیات/زندگی‌نامهٔ برگزیده/۸

پرونده:Caucher Birkar (UK) – Fields Medal Lecture.jpg

کوچَر بیرکار با نام پیشین فریدون درخشانی (زادهٔ ژوئیهٔ ۱۹۷۸، مریوان) ریاضی‌دان کرد ایرانی، پناهنده سیاسی و شهروند بریتانیا است. وی که در دانشگاه کمبریج انگلستان به تدریس و پژوهش مشغول است تحصیلات کارشناسی خود را در رشته ریاضی در دانشگاه تهران سپری کرد. او دومین ایرانی پس از مریم میرزاخانی است که این جایزه را دریافت کرده‌است. بیرکار پس از دریافت جایزه‌اش به کنگره بین‌المللی ریاضیدانان گفت امیدوارست این مدال لبخند کوچکی بر لبان چهل میلیون کرد بنشاند. کوچَر بیرکار، که نام او سابقاً فریدون درخشانی، کوتاه مدتی پیش از انقلاب سال ۱۳۵۷ در روستای نی در مریوان در استان کردستان ایران متولد شد.


بیشتر…

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۹

درگاه:ریاضیات/زندگی‌نامهٔ برگزیده/۹

فیثاغورس فیلسوف و ریاضیدان یونان باستان (۵۶۹–۵۰۰ پیش از میلاد) بود. او نخستین کسی بود که توانست اصول پراکنده‌ای را که ریاضیدانان نخستین عمدتاً با استقرا و آزمون و خطا کشف کرده بودند، بر پایهٔ اصول و براهین قیاسی بنا کند. فیثاغورس در جزیرهٔ ساموس، نزدیک کرانه‌های ایونی، زاده شد. او در عهد قبل از ارشمیدس، زنون و اودوکس (۵۶۹ تا ۵۰۰) پیش از میلاد می‌زیست.
بیشتر...

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۱۰

درگاه:ریاضیات/زندگی‌نامهٔ برگزیده/۱۰

کارل فریدریش گاوس ریاضیدان آلمانی است. او به عنوان یکی از برترین ریاضی‌دانان همهٔ ادوار شناخته شده‌است، و شاید بتوان گفت که برترین آن‌هاست. به دلیل تحقیقات و دستاوردهای بی‌مانند و بی‌شمار گاوس، به او لقب «شاهزادهٔ ریاضی‌دانان» را داده‌اند. گاوس هم به ریاضیات لقب «ملکهٔ علوم» را داده بود.
بیشتر...

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۱۱

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۱۲

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۱۳

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۱۴

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۱۵

درگاه:ریاضیات/زندگی‌نامهٔ برگزیده/۱۵

یوهان کپلر دانشمند، ریاضیدان و ستاره‌شناس سرشناس آلمانی. کپلر را پدر علم ستاره‌شناسی جدید می‌دانند. وی با تحقیق دربارهٔ ستارگان و سیارات، توانست قوانین معروف کپلر را ارائه دهد که امروزه به عنوان قوانین سه‌گانهٔ کپلر در ستاره‌شناسی بکار می‌رود، او وقتی ادعا کرد که سیارهها در مدارهای بیضوی بدور خورشید می‌چرخند و خورشید تنها نیروی اداره کنندهٔ مدارهای سیارات است، مورد اعتراض سنت‌ها و باورهایی که قرن‌ها پایدار بود قرار گرفت. کپلر یکی از طرفداران سرسخت نظریه خورشید مرکزی یا منظومهٔ شمسی بود.
بیشتر...

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۱۶

درگاه:ریاضیات/زندگی‌نامهٔ برگزیده/۱۶

یوهان کپلر دانشمند، ریاضیدان و ستاره‌شناس سرشناس آلمانی. کپلر را پدر علم ستاره‌شناسی جدید می‌دانند. وی با تحقیق دربارهٔ ستارگان و سیارات، توانست قوانین معروف کپلر را ارائه دهد که امروزه به عنوان قوانین سه‌گانهٔ کپلر در ستاره‌شناسی بکار می‌رود، او وقتی ادعا کرد که سیارهها در مدارهای بیضوی بدور خورشید می‌چرخند و خورشید تنها نیروی اداره کنندهٔ مدارهای سیارات است، مورد اعتراض سنت‌ها و باورهایی که قرن‌ها پایدار بود قرار گرفت. کپلر یکی از طرفداران سرسخت نظریه خورشید مرکزی یا منظومهٔ شمسی بود.
بیشتر...

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۱۷

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۱۸

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۱۹

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۲۰

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۲۱

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۲۲

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۲۳

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۲۴

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۲۵

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۲۶

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۲۷

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۲۸

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۲۹

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۳۰

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۳۱

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۳۲

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۳۳

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۳۴

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۳۵

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۳۶

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۳۷

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۳۸

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۳۹

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۴۰

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۴۱

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۴۲

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۴۳

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۴۴

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۴۵

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۴۶

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۴۷

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۴۸

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۴۹

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۵۰

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۵۱

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۵۲

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۵۳

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۵۴

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۵۵

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۵۶

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۵۷

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۵۸

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۵۹

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۶۰

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۶۱

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۶۲

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۶۳

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۶۴

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۶۵

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۶۶

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۶۷

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۶۸

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۶۹

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۷۰

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۷۱

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۷۲

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۷۳

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۷۴

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۷۵

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۷۶

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۷۷

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۷۸

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۷۹

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۸۰

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۸۱

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۸۲

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۸۳

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۸۴

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۸۵

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۸۶

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۸۷

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۸۸

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۸۹

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۹۰

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۹۱

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۹۲

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۹۳

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۹۴

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۹۵

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۹۶

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۹۷

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۹۸

زندگی‌نامهٔ برگزیده ۹۹