پاکسازی در ترکیه پس از کودتای ۲۰۱۶

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
پاکسازی در ترکیه پس از کودتای ۲۰۱۶
بخشی از درگیری ترکیه و جنبش گولن
پاکسازی در ترکیه پس از کودتای ۲۰۱۶ در ترکیه واقع شده
آنکارا
آنکارا
استانبول
استانبول
پاکسازی در ترکیه پس از کودتای ۲۰۱۶ (ترکیه)
تاریخ۱۶ ژوئیه ۲۰۱۶ – اکنون
موقعیت
وضعیت
  • حزب عدالت و توسعه ترکیه کنترل خود را بر سازمان‌های نظامی، قضایی، رسانه‌ها گسترش داد.
  • بیش از ۱۶۰۰۰۰ قاضی، معلم، پلیس و کارمند دولت به حالت تعلیق درآمده یا اخراج شده‌اند، همراه با حدود ۷۷۰۰۰ نفر به‌طور رسمی دستگیر شد.
طرف‌های مدنی درگیر
شخصیت‌های پیشرو
فتح‌الله گولن
واحدهای درگیر
تلفات و کشته‌ها
بدون تلفات
  • حدود ۱۶۰ هزار نفر دستگیر، بازداشت و اخراج شده‌اند. (حدود ۱۰٪ کارمندان عمومی)
  • ۱۵۸۴۶ بازداشت شدند(۱۰۰۱۲ سرباز، ۱۴۸۱ قاضی دادگستری)
  • ۸۱۳۳ دستگیر شده‌اند
  • ۱۵ دانشگاه، ۱۰۴۳ مدرسه خصوصی، ۱۲۲۹ مؤسسه خیریه، ۱۹ اتحادیه‌های کارگری، ۳۵ مؤسسه پزشکی، ۱۶ کانال تلویزیونی، ۲۳ ایستگاه رادیویی، ۴۵ روزنامه، ۱۵ مجله و ۲۹ نشریه، تعطیل شدند.

پاکسازی در ترکیه پس از کودتای ۲۰۱۶ مجموعه‌ای از پاکسازی‌هاست که توسط دولت ترکیه در شرایط وضعیت اضطراری متعاقب کودتای ۲۰۱۶ ترکیه در حال انجام است. این پاکسازی از ۱۵ ژوئیه ۲۰۱۶ آغاز شده است و پس از بازداشت فوری افسرانی که متهم به طراحی و اجرای کودتا بودند، حوزه دستگیری‌ها گسترش یافت و جمع وسیع تری از نیروی‌های نظامی و بخش عمومی و نیز بخش خصوصی را دربرگرفت. این پاکسازی‌ها نشان دهنده جنگ قدرت بین نخبگان سیاسی سکولار و اسلام‌گرای در ترکیه است و محدود آن به افرادی تسری یافته است که نه از کودتا آگاه و نه در آن مشارکت داشته‌اند، اما متهم به ارتباط با جنبش گولن هستند که دولت، آن را مسئول کودتا می‌داند.

طی این پاکسازی‌ها بیش از ۱۲۰۰۰۰ قاضی، معلم، افسر پلیس و کارمند بخش عمومی تعلیق یا منفصل از خدمت شده‌اند و حدود ۴۰۰۰ نفر رسماً بازداشت شده‌اند. به عنوان مثال در ۱۶ ژوئیه ۲۰۱۶ درست یک روز پس از کودتا ۲۷۴۵ قاضی را از کار اخراج و بازداشت کردند.

سابقه[ویرایش]

در ژانویه ۲۰۱۴ در پی بحران فساد مالی ۲۰۱۳ ترکیه ۹۶ قاضی و دادستان از جمله حسین باس دادستان ازمیر را تبعید کردند تا بررسی‌ها پایان یابد. باس را به صامسون منتقل کردند.

بخش‌های تحت تأثیر[ویرایش]

نیروهای نظامی[ویرایش]

نخست‌وزیر ترکیه بن‌علی ییلدیریم در ۱۶ ژوئیه ۲۰۱۶ اعلام کرد ۲۸۳۹ سرباز با درجه‌های مختلف دستگیر شده‌اند.

ترابری[ویرایش]

مسئولان دولتی اعلام کردند تا ۲۲ ژوئیه ۱۱۰۰۰ گذرنامه را باطل کرده‌اند، تا ۳۰ ژوئیه شمار گذرنامه‌های باطل شده به ۵۰۰۰۰ رسید.

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]