شفت (گیلان)

مختصات: ۳۷°۰۹′۲۴″شمالی ۴۹°۲۴′۲۶″شرقی / ۳۷٫۱۵۶۷°شمالی ۴۹٫۴۰۷۲°شرقی / 37.1567; 49.4072
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
شفت
شٚفت
کشور ایران
استانگیلان
شهرستانشفت
بخشمرکزی
مردم
جمعیت۸,۱۸۴ نفر (۱۳۹۵)[۱]
جغرافیای طبیعی
ارتفاع۴۷ متر
اطلاعات شهری
پیش‌شمارهٔ تلفن۰۱۳
شفت بر ایران واقع شده‌است
شفت
روی نقشه ایران
۳۷°۰۹′۲۴″شمالی ۴۹°۲۴′۲۶″شرقی / ۳۷٫۱۵۶۷°شمالی ۴۹٫۴۰۷۲°شرقی / 37.1567; 49.4072

شَفت یکی از شهرهای استان گیلان از توابع بخش بخش مرکزی شهرستان شفت است. این شهر با جمعیت ۸،۱۸۴ نفر (برآورد ۱۳۹۵) مرکز شهرستان شفت است.[۲] شفت در سال ۱۳۷۴ از شهرستان فومن جدا گردید و پس از تشکیل شهرستان شفت، به عنوان مرکز آن تعیین شد. این شهر دارای موقعیت جلگه‌ای و در فاصله ۳۰ کیلومتری جنوب باختری رشت و ۵ کیلومتری جنوب خاوری شهر فومن واقع شده که با توجه به نزدیکی کوهستان‌های تالش دارای اقلیم معتدل کوهپایه ای است. رودخانه سیامزگی از کنار و کانال پشتِ جاده از قلب آن می‌گذرد.[۳]یکی از روستایی ترین شهرستان های استان گیلان، شهر شفت است که در گوشه شرقی رشته کوه های تالش قرار دارد. برخلاف سایر شهرهای این استان که تقریباً مراکز دیدنی و گردشگری شناخته شده تری دارند.برنج‌ سبزیجات و گوشت دام و طیور(مرغ محلی بوقلمون اردک)پر استفاده ترین غذای های مردم منطقه را از گذشته تشکیل میدهد.با وجود فراوانی دام در منطقه مردم کمتر از گوشت قرمز استفاده میکردند.شفتی ها نان را غذایی کم انرژی میدانستند.و نان بیشتر در مناطق کوهستانی شفت میان تالش ها مصرف میشد و مردم ان نواحی گندم جو هم میکاشتند.ملگونف که در سال ۱۸۶۰ در گیلان از شفت دیدن کرده در کتاب خود مینویسد در روستای گنجار محله ایی بنام گندم آرد وجود دارد اگر چه اکنون در انجا به این کار نمی پردازند.اما همین نام نشان از کاشت گندم در این منطقه در گذشته بوده.کته پلا (برنج دمی)اما کمی شل تر غذای اصلی شفتی ها بوده که با سیاه قاتوق (فسنجان) چواش تره موتنجن شیوید خولی و کاله کباب میباشد

مناطق گردشگری شهر شفت

1. منطقه حفاظت شده گشت رودخان و سیاهمزگی 2.آبشار دودو زن 3.سد خاکی ساقلکسار 4.آبشار لاس پشت لپوندان 5.روستای گنجار 6.امام زاده ابراهیم و امام زاده اسحاق

آئین ها و رسم و‌ رسومات

آئین های سنتی و قدیمی از گذشته تا به امروز در مراسم ها و جشن های این خطه برگزار می شود که یکی از آن ها آئین “عروسه گولی” می باشد. و نوروز خوانی این مراسم با آغاز فصل بهار در بازارهای هفتگی شفت اجرا می شود.

شغل و محصولات شهرستان

شغل اکثر مردم شهرستان کشاورزی (برنج) دامپروری در جلگه پرورش احشام (گاو محلی)و در کوهستان گاومیش و بز و گوسفند.در جلگه استخر ماهی کپور و آمور و در ارتفاعات کوهستانی پرورش ماهی قزل آلا همچنین سطح زیر کشت این شهرستان بالغ بر۵/۷۰۰ هکتار میباشد.سوغات اصلی این شهر برنج خوش عطر و عالی بابت خاک سالم و حاصلخیز و آب تمیز و بلوط های عالی و میوه های اعم از آلوچه و آلبالو و توت و ملون (نوعی خربزه)محلی و پنیر لذیذ سیاه مزگی و نان چوراک و خرفه نان محلی منطقه چای و عسل کره گاومیش و گاو (محلی) شیر محلی و تخم مرغ و طیور محلی که در دوشنبه بازارهای شفت موجود هستند.

مشاهیر شفت


مردم و زبان[ویرایش]

در شفت مردم گیلک[۴] و تالش[۵] در کنار هم زندگی می‌کنند و زبان‌های گیلکی با گویش بیه‌پس[۶] و تالشی با گویش جنوبی رایج است.

پیشینه[ویرایش]

در متون تاریخی، بارها از شفت نام برده شده‌است. مرکز شفت، گوراب شفت خوانده می‌شد که در نزدیکی روستای نصیرمحله امروزی قرار داشت و آثاری از آن بجای مانده‌است.[۷]

لغتنامهٔ دهخدا از قول چند منبع قدیمی‌تر می‌نویسد: شفت قصبه و مرکز دهستان شفت از دهستان‌های چهارگانهٔ بخش مرکزی شهرستان فومن است. قریه‌ای است از گیلان واقع در نه هزار گزی جنوب شرقی فومن که در آنجا ظروف مانند کاسه و حقه و مرتبان کاشی نیک سازند. روزهای دوشنبه بازار عمومی دارد.

منابع[ویرایش]

*مختصات و ارتفاع

  1. «نتایج سرشماری سال ۱۳۹۰». معاونت برنامه ریزی استانداری خراسان جنوبی (به نقل از مرکز آمار ایران). ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۲. بایگانی‌شده از اصلی در ۲ اکتبر ۲۰۱۲. دریافت‌شده در ۱۹ اردیبهشت ۱۳۹۲.
  2. اطلس گیتاشناسی استان‌های ایران، تهران ۱۳۸۳خ.
  3. صدا و سیمای جمهوری اسلامی ایران، مرکز گیلان بایگانی‌شده در ۲۰۱۳-۱۰-۲۹ توسط Wayback Machine، بازدید: ۹ اکتبر ۲۰۰۸. همشهری آن‌لاین، ۱۸ مهر ۱۳۸۷ بایگانی‌شده در ۱۸ اکتبر ۲۰۰۸ توسط Wayback Machine، بازدید: ۹ اکتبر ۲۰۰۸.
  4. «نسخه آرشیو شده». بایگانی‌شده از اصلی در ۱۳ اوت ۲۰۲۲. دریافت‌شده در ۵ مه ۲۰۲۲.
  5. A COMPARATIVE DIALECTAL DESCRIPTION OF IRANIAN TALESHI, Daniel Paul, 2011, Page 16. کاراکتر line feed character در |عنوان= در موقعیت 48 (کمک)
  6. گویش گیلکی لاهیجان. واژه‌نامه و پاره‌ای ویژگی‌های آوایی و ساخت‌واژه‌ای. جلد اول. دکتر نادر جهانگیری. چاپ دانشگاه مطالعات خارجی توکیو.
  7. همشهری آن‌لاین، ۱۸ مهر ۱۳۸۷ بایگانی‌شده در ۱۸ اکتبر ۲۰۰۸ توسط Wayback Machine، بازدید: ۹ اکتبر ۲۰۰۸.