سیزاب ایرانی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

سیزاب ایرانی
سیزاب ایرانی و گل‌هایش
رده‌بندی علمی
فرمانرو: گیاهان
دسته: گیاهان گلدار
رده: دولپه‌ای‌ها
راسته: نعناسانان
تیره: بارهنگیان[۱]
سرده: سیزاب
گونه: V. persica
نام دوبخشی
Veronica persica
Poiret

سیزاب ایرانی (با نام علمی: Veronica persica)، (به انگلیسی: Persian speedwell) که در انگلیسی با نام‌های دیگری همچون سیزاب بزرگ دشت (large field speedwell)، چشم پرنده (bird's-eye) و سیزاب زمستانی (winter speedwell) نیز شناخته می‌شود گیاهی گلدار و بومی اوراسیا است. ابتدا در سال ۱۸۲۵ میلادی در بریتانیا نامگذاری شد و سپس به آمریکای شمالی، شرق آسیا (ژاپن و تایوان) برده شد.

سیزاب ایرانی گیاهی یکساله است که با دانه تولیدمثل می‌کند.این گیاه ممکن است با گیاه خانوداه پامچال یعنی anaghalis arvensis اشتباه گرفته شود طرز تشخیص این دو گیاه این است که گیاه سیزاب دارایه کرک بر رویه برگها میباشد

ویژگی‌ها[ویرایش]

لپه‌های آن مثلثی‌شکل هستند. برگ‌های آن دُمبرگ کوتاه دارند و بیضی‌شکل هستند و طولی بین ۱ تا ۲ سانتی‌متر و لبه‌هایی دندانه‌دندانه و زبر دارند. برگ‌های آن دوبه‌دو به ساقه متصل می‌شوند. ساقه‌های ضعیفی دارد و معمولاً به‌طور فشرده رشد می‌کنند و بر زمین پهن می‌شوند.

کپسول‌های بذر سیزاب ایرانی.

گل‌هایش کمتر از یک سانتی‌متر پهنا دارند و به رنگ آبی آسمانی به همراه خط‌های تیره و مرکز سفید هستند. گل‌ها در انتهای دم‌برگ‌های تنها، بلند و پوشیده از کرک‌های نرم قرار دارند. دانه‌های آن بین ۱ تا ۲ میلی‌متر درازا دارند و در هر سلول بین ۵ تا ۱۰ دانه قرار دارد.

فرق سیزاب ایرانی با گونه‌های مشابه‌اش در این است که دانه‌هایش در کپسول‌هایی به شکل قلب قرار دارند.

با اینکه گونه‌های مشابه بسیاری در باغچه‌ها کاشت می‌شود اما اینگونه را غالباً به عنوان علف هرز می‌شناسند.

پانویس[ویرایش]

  1. Plantaginaceae

منابع[ویرایش]