زنان مدافع حقوق بشر

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
این لوگوی ائتلاف بین‌المللی زنان مدافع حقوق بشر می‌باشد و در برگیرنده گردهمایی و بحث در مورد موضوعات مشکل ساز حقوق بشر برای همه است.

زنان مدافع حقوق بشر (انگلیسی: Women human rights defenders) تشکل رسمی شناخته شده توسط سازمان ملل هستند که از حقوق بشر دفاع می‌کنند و مدافعان همه جنسیت‌ها بوده و از حقوق زنان و حقوق جنسی و جنسیتی آنها دفاع می‌کنند.[۱][۲][۳] فعالیت این زنان و چالش‌هایی که با آن روبرو می‌باشند با قطعنامه سازمان ملل متحد در ۲۰۱۳ به رسمیت شناخته شد که خواستار حمایت ویژه از زنان فعال حقوق بشر است.[۴]

زنان مدافع حقوق بشر، از جمله می‌توانند زنان بومی باشند که برای حقوق جامعه خود مبارزه می‌کنند، یا زنان مدافع حقوق بشر علیه شکنجه، یا مبارزه برای حقوق ال‌جی‌بی‌تی، یا یک گروه مدافع حقوق کارگران جنسی، یا یک مرد که برای حقوق جنسی و باروری مبارزه می‌کند.[۱]

مانند سایر مدافعان حقوق بشر، زنان مدافع حقوق بشر نیز می‌توانند هدف حملات قرار گیرند زیرا آنها خواستار تحقق حقوق بشر هستند. آنها با حملاتی مانند تبعیض، حمله، تهدید و خشونت در جوامع خود مواجه هستند. با این حال، زنان مدافع حقوق بشر بر اساس اینکه چه کسی هستند و حقوق خاصی که از آنها دفاع می‌کنند، طبعاً با موانع بیشتری روبرو هستند. این بدان معناست که آنها فقط به این دلیل که زن هستند با موانع مواجه هستند، افراد دگرباشان جنسی یا به دلیل هم‌ذات پنداری با مبارزاتشان مورد هدف قرار می‌گیرند. آنها همچنین با موانع اضافی مرتبط با تبعیض و نابرابری سیستماتیک و به دلیل اینکه قدرت مردسالارانه و هنجارهای اجتماعی را به چالش می‌کشند یا به نظر چالش‌برانگیز می‌رسند، روبرو می‌باشند. آنها بیشتر در معرض خطر مواجهه با خشونت مبتنی بر جنسیت در خانه، اجتماع و تهدیدات جنسی، زن‌ستیزی، ترس از همجنس، خطرات ناشی از ترس، لکه‌دار کردن و بدنام کردن و همچنین محرومیت از منابع و قدرت هستند.[۵][۶][۷]

روز جهانی مدافعان حقوق بشر زنان از سال ۲۰۰۶ هر سال در ۲۹ نوامبر جشن گرفته می‌شود.[۶]

تعدادی از زنان مدافع حقوق بشر معاصر[ویرایش]

برخی از زنان مدافع حقوق بشر (کشته‌شده)[ویرایش]

برخی از زنان فعال حقوق بشر که در سال‌های اخیر به دلیل فعالیت‌های حقوق بشری کشته شدند.

منابع[ویرایش]

  1. ۱٫۰ ۱٫۱ "About WHRDIC |". www.defendingwomen-defendingrights.org (به انگلیسی). Retrieved 2018-05-13.
  2. "Women Human Rights Defenders". AWID (به انگلیسی). 2014-12-17. Archived from the original on 14 May 2018. Retrieved 2018-05-13.
  3. "Report of the Special Rapporteur on the situation of human rights defenders, Margaret Sekaggya (2010)". www.un.org. Retrieved 2018-05-13.
  4. "UN adopts landmark resolution on Protecting Women Human Rights Defenders". ISHR (به انگلیسی). Retrieved 2018-05-13.
  5. "Document". www.amnesty.org (به انگلیسی). Retrieved 2018-05-13.
  6. ۶٫۰ ۶٫۱ "OHCHR | International Women Human Rights Defenders Day –29 November 2016". www.ohchr.org (به انگلیسی). Retrieved 2018-05-13.
  7. "Our Work |". www.defendingwomen-defendingrights.org (به انگلیسی). Retrieved 2018-11-08.
  8. Nissen, A. (2023). "Gender-Transformative Remedies for Women Human Rights Defenders". Business and Human Rights Journal. 8 (3): 385.

پیوند به بیرون[ویرایش]