رشید اسماعیلی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

رشید اسماعیلی (۱۳۶۱ مهر۱۸—۲۸ مرداد ۱۳۹۲) روزنامه‌نگار، فعال دانشجویی[۱] و عضو شورای سیاست‌گذاری سازمان دانش‌آموختگان ایران اسلامی (ادوار تحکیم وحدت) و از نویسندگان روز آنلاین و شهروند امروز بود. او در سال ۱۳۸۵ به حکم کمیته انضباطی دانشگاه علامه طباطبایی از تحصیل محروم شد. همچنین مدتی را نیز در بازداشت به سر برد.[۲][۳][۴]

زندگی[ویرایش]

رشید اسماعیلی در سال ۱۳۶۱ زاده شد. او دانشجوی کارشناسی ارشد حقوق بشر دانشگاه علامه طباطبایی بود اما در سال ۱۳۸۵ به حکم کمیته انضباطی دانشگاه علامه از تحصیل محروم شد. رشید اسماعیلی جزو نویسندگان روز آنلاین[۵] و نیز عضو شورای سیاست گذاری سازمان دانش‌آموختگان ایران اسلامی (ادوار تحکیم وحدت) بود.[۳] همچنین با نشریاتی مانند شهروند امروز همکاری می‌کرد.[۴]

او در انتخابات ریاست جمهوری دهم در سال ۱۳۸۸ از حامیان مهدی کروبی و عضو ستاد شهروند آزاد بود[۱][۶] و در دی ماه ۸۸ پس از احضار به اداره اطلاعات اصفهان دستگیر و بیش از دو ماه (۷۰ روز) در بازداشت به سر برد، که پس از آزادی با قرار وثیقه، به یک سال و شش ماه حبس تعلیقی به مدت سه سال محکوم شد. او بار دیگر در ۱۸ شهریور ۱۳۹۱ توسط اطلاعات سپاه اصفهان[۷] بازداشت شد و دو ماه در سلول انفرادی در بند الف سپاه در زندان دستگرد اصفهان نگه داشته شد.[۲][۸] به گفتهٔ مادرش، از ملاقات‌های خانواده و بازجویی‌های وی فیلم‌برداری شده‌است.[۷]

نوشته‌های او در انتخابات ریاست جمهوری یازدهم عمدتاً حول پرهیز از رادیکالیسم و افراطی‌گری و دعوت به مشی اصلاح‌طلبی میانه‌روانه و درونزا بود.[نیازمند منبع] وی در این انتخابات از نامزدی حسن روحانی حمایت کرد. همچنین از فعالان بر علیه تحریم‌ها علیه ایران بود.[۴]

مرگ[ویرایش]

رشید اسماعیلی در بعد از ظهر دوشنبه ۲۸ مرداد ۱۳۹۲ در خانه‌اش در اصفهان در گذشت. سید محمد خاتمی رئیس‌جمهور اسبق، محمدرضا عارف معاون اول خاتمی و نامزد یازدهمین انتخابات ریاست جمهوری، خانوادهٔ مهدی کروبی، عبدالله نوری وزیر اسبق کشور، فضل‌الله صلواتی و گروهی از فعالان دانشجویی و مدنی[۱][۹] درگذشت او را رسماً تسلیت گفتند. همچنین تعدادی از زندانیان سیاسی پیام‌های تسلیتی برای وی فرستادند.[۱۰][۱۱] علت مرگ او تاکنون اعلام نشده‌است.[۳]

منابع[ویرایش]

  1. ۱٫۰ ۱٫۱ ۱٫۲ «رشید اسماعیلی درگذشت». صدای آمریکا. ۲۹ مرداد ۱۳۹۲. دریافت‌شده در ۱۴ شهریور ۱۳۹۲.
  2. ۲٫۰ ۲٫۱ «رشید اسماعیلی آزاد شد». کلمه. ۲ آذر ۱۳۹۱. بایگانی‌شده از اصلی در ۲ دسامبر ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۱۴ شهریور ۱۳۹۲.
  3. ۳٫۰ ۳٫۱ ۳٫۲ «رشید اسماعیلی فعال دانشجویی درگذشت». رادیو فردا. دریافت‌شده در ۱۹ اوت ۲۰۱۳.
  4. ۴٫۰ ۴٫۱ ۴٫۲ «رشید اسماعیلی درگذشت». قانون. ۲۹ مرداد ۱۳۹۲. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۳ اوت ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۱۴ شهریور ۱۳۹۲.
  5. «رشید اسماعیلی». روز آنلاین. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۳ اوت ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۱۹ اوت ۲۰۱۳.
  6. «مراسم بزرگداشت رشید اسماعیلی در مسجد نور برگزار خواهد شد». ادوار. ۷ شهریور ۱۳۹۲. بایگانی‌شده از اصلی در ۱ سپتامبر ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۱۴ شهریور ۱۳۹۲.
  7. ۷٫۰ ۷٫۱ «مادر رشید اسماعیلی: پسرم در سلول انفرادی اطلاعات سپاه زندانی است». سحام. ۴ اکتبر ۲۰۱۲. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۷ سپتامبر ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۱۴ شهریور ۱۳۹۲.
  8. «رشید اسماعیلی بازداشت شد». ادوارنیوز. ۱۹ شهریور ۱۳۹۱. بایگانی‌شده از اصلی در ۳ دسامبر ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۱۴ شهریور ۱۳۹۲.
  9. «پیام تسلیت عبدالله نوری، محمدرضا عارف و فضل‌الله صلواتی به مناسبت درگذشت رشید اسماعیلی». جنبش راه سبز. ۲۹ مرداد ۱۳۹۲. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۴ اوت ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۱۴ شهریور ۱۳۹۲.
  10. «پیام تسلیت ۴۳ زندانی سیاسی به مناسبت درگذشت رشید اسماعیلی». کلمه. ۳ شهریور ۱۳۹۲. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۷ اوت ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۱۴ شهریور ۱۳۹۲.
  11. «پیام تسلیت عبدالله مؤمنی و اسدی زیدآبادی از زندان برای درگذشت رشید اسماعیلی». ادوار. ۱ شهریور ۱۳۹۲. بایگانی‌شده از اصلی در ۲۷ اوت ۲۰۱۳. دریافت‌شده در ۱۴ شهریور ۱۳۹۲.

پیوند به بیرون[ویرایش]