درگاه:پهلوی/پندار برگزیده

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

پندار برگزیده ۱

درگاه:پهلوی/پندار برگزیده/۱

رضاشاه در آئین اختتامیه کنگره هزاره فردوسی و افتتاح آرامگاه فردوسی (۱۶ مهر ۱۳۱۳ خورشیدی)

محمدابراهیم باستانی پاریزی تاریخ‌دان و نویسنده در کتاب (شاهنامه آخرش خوش است، ۱۳۵۰) آورده‌است که، مراد اورنگ در سال ۱۳۰۸ داستان‌هایی از شاهنامه فردوسی را هر روزه در حضور رضاشاه نقل می‌کرد:

شبی که قرار بود «روشنک» دختر «داریوش سوم» از سپاهان به سرزمین پارس نزد اسکندر برود، اسکندر اصرار داشت که مردم، پیش از حرکت او چراغانی کنند؛ در حالی که مردم اصفهان مانند همه شهرها لباس ماتم بر تن داشتند و عزای ملی اعلام کرده بودند. مردم ایران، کشور و شاه و اینک شاهدخت را نیز از دست می‌دادند و فردوسی طی یک شعر، این چشم‌انداز را نمودار کرده:

« ببستند آذین به شهر اندرونلبان پر ز خنده، دلان پر ز خون »

در اینجا رضاشاه بی‌اختیار شروع به گریستن کرد و ده دقیقه اشک می‌ریخت. تا آن زمان کسی گریه او را ندیده بود. پس از این اتفاق رضاشاه فوراً دستور ساختن آرامگاه فردوسی به شیوه معماری هخامنشی را صادر کرد.

بیشتر…

پندار برگزیده ۲

درگاه:پهلوی/پندار برگزیده/۲ روز ۱۶ مهرماه ۱۳۴۱ روزنامه‌های اطلاعات و کیهان، روزنامه‌های عصر تهران با تیتر درشت خبری منتشر کردند که:

«طبق لایحهٔ انجمن‌های ایالتی و ولایتی که در هیئت دولت به تصویب رسید و امروزمنتشر شد، به زنان حق رای داده شده‌است». در این تصویب‌نامه قید اسلام از شرایط انتخاب کنندگان و انتخاب شوندگان برداشته شده و در مراسم سوگند به امانت و صداقت به جای قرآن، کتاب آسمانی آورده شده‌است.

قانون مذکور که در اولین دورهٔ مجلس شورای ملی به منظور تشکیل شوراهای استان و شهرستان به تصویب رسیده بود و تا آن زمان بدون تغییر مانده بود، در ۱۴ مهر ۱۳۴۱ با ۹۲ ماده و هفده تبصره در کابینه اسدالله علم تصویب شد.

به موجب این مصوبه که در غیاب مجلس، حکم قانون را داشت، به زنان حق رأی داده می‌شد و همچنین شرط مسلمان بودن و سوگند به قرآن مجید از شرایط انتخاب شوندگان حذف شد.

این تصویب‌نامه اعتراض علما و مردم مسلمان ایران را برانگیخت. آیت الله خمینی علمای طراز اوّل قم را به نشست‌ها و گفتگوهای متعدد برای لغو این تصویب‌نامه فراخواند، وی با تشریح نقشه‌های استعمار و توطئه‌های آن‌ها مسئولیت علما را در قبال صیانت از اسلام و استقلال کشور یادآور شد و مقرر شد با ارسال تلگراف‌هایی به شاه، لغو فوری تصویب نامهٔ مذکور درخواست شود.

در ۷ آذر ۱۳۴۱ امیراسدالله علم نخست‌وزیر وقت در تلگرافی به علمای قم، لغو مصوبه انجمنهای ایالتی و ولایتی را اعلام کرد.

بیشتر…

پندار برگزیده ۳

پندار برگزیده ۴

پندار برگزیده ۵

پندار برگزیده ۶

پندار برگزیده ۷

پندار برگزیده ۸

پندار برگزیده ۹

پندار برگزیده ۱۰