درگاه:حقوق بشر

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

حقوق بشر

حقوقِ بشر بنیادی‌ترین حقوقی‌ست که هر فرد به‌طورِ ذاتی، فطری و به صِرفِ انسان‌بودن از آن بهره‌مند می‌شود. این تعریفِ ساده، عواقب و بازتاب‌های اجتماعی و سیاسیِ مهمی برای مردم و حکومت‌ها به‌دنبال دارد. بر پایهٔ اعلامیهٔ جهانی حقوق بشر و دیگر اسنادِ بین‌المللی، این حقوق ویژگی‌هایی همچون جهان‌شمول‌بودن، سلب‌ناشدنی، انتقال‌ناپذیری، تفکیک‌ناپذیری، عدم تبعیض و برابری‌طلبی، به‌هم‌پیوستگی و درهم‌تنیدگی را دارا است. از این رو به تمامیِ افراد در هر جایی از جهان تعلق دارد و هیچ‌کس را نمی‌توان به صِرفِ منطقهٔ جغرافیایی که در آن زیست می‌کند، از حقوقِ بشر محروم کرد.

همهٔ افراد فارغ از عواملی چون نژاد، ملیت، جنسیت و غیره در برخورداری از این حقوق با هم برابر و یکسانند و در این خصوص کسی را بر دیگری برتری نیست.

نوشتار برگزیده

قتل ناموسی یا جنایت‌های ناموسی به ارتکاب خشونت و اغلب قتل زنان یک خانواده به دست مردان خویشاوند خود گفته می‌شود. این زنان به علت «ننگین کردن شرافت خانواده خود» مجازات می‌شوند. این ننگ موارد گوناگونی را شامل می‌شود از جمله خودداری از ازدواج اجباری، قربانی یک تجاوز جنسی بودن، طلاق گرفتن (حتی از یک شوهر ناشایست)، ارتباط با جنس مخالف، یا ارتکاب زنا. برای اینکه فردی قربانی جنایت‌های ناموسی شود، فقط اینکه گمان برده شود او آبروی خانواده را بر باد داده‌است کافی‌ست. جنایت‌های ناموسی صورتی از خشونت علیه زنان محسوب می‌شوند. بر اساس آمار صندوق جمعیت سازمان ملل، سالانه حدود ۵۰۰۰ زن در قتل‌های ناموسی کشته می‌شوند. بیشتر اینان ساکن غرب آسیا، شمال افریقا و بخش‌هایی از جنوب آسیا هستند. حداقل ۱۰۰۰ زن در عرض یک سال (۱۹۹۹) به این شکل در پاکستان به قتل رسیدند. بر اساس این آمار، این جرایم بیشتر در کشورهای اسلامی رخ می‌دهند در حالی که به گفته رهبران مذهبی، هیچ ریشه‌ای در اسلام ندارند. بیشتر…

نگاره برگزیده

استفاده نظامی از کودکان در جنگ داخلی آمریکا. امروزه استفاده از کودکان در جنگ غیرقابل قبول و مغایر با حقوق کودکان شمرده می‌شود.

رده‌ها

رده‌ها
رده‌ها

نکات برگزیده

تبعیض در اصطلاح دانش جامعه‌شناسی، موقعیتی است که افراد در برابر نقش‌ها و موقعیت‌های برابر، از مزایای اجتماعی نابرابر برخوردار می‌شوند و برخی بر دیگران و بدونِ برتری داشتن، برتری داده می‌شوند. همچنین حالتی که ویژگی‌ها و معیارهای انتسابی مبنای توزیع قدرت یا ثروت قرار گیرد؛ تبعیض نامیده می‌شود. در شرایط تبعیض، فرصت تحرک اجتماعی یکسان برای افراد وجود ندارد و افراد در آموزش یا انتخاب شغل شرایط نابرابری دارند. ادامه..

گفتاورد برگزیده

«کودکان حق دارند آزادانه عقاید و نظرات خود را ابراز کنند و این نظرات در تمامی اموری که به آنها مربوط می‌شود، باید مورد توجه قرار گیرد.» [۱]

پیمان‌نامهٔ حقوقِ کودک

آنچه می‌توانید انجام دهید


در دیگر پروژه‌های ویکی‌مدیا