جامیشلو

مختصات: ۳۵°۱۴′۴۵″ شمالی ۴۸°۵۸′۳۶″ شرقی / ۳۵٫۲۴۵۸۳°شمالی ۴۸٫۹۷۶۶۷°شرقی / 35.24583; 48.97667
از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
جامیشلو
اطلاعات کلی
کشور ایران
استانهمدان
شهرستانرزن
بخشبخش مرکزی
دهستانرزن
مردم
جمعیت۸۴۶ نفر (سرشماری ۹۵)
کد آماری۲۰۹۳۴۴

جامیشلو، روستایی از توابع بخش مرکزی شهرستان رزن در استان همدان ایران است.

نام این روستا ریشه در گاو و میش داردچراکه در گذشته گاو و میش بسیاری در این روستا نگهداری می‌شده‌است.

همچنین تپه این روستا یکی از آثار باستانی آن می‌باشد که به‌عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده‌است.

قربانعلی نامداری از شعرای معروف معاصر از اهالی این روستا می باشد.

جغرافیا:[ویرایش]

جامیشلو در دشتهای شمال استان همدان واقع شده است. نزدیک ترین شهر به آن رزن است. این روستا از شمال و غرب به جاده اصلی (همدان-قزوین)، از شرق به روستای کلیجه و از جنوب به روستای سراوک منتهی است. عامل شکلزایی دشتی که این روستا در آن واقع است بیشتر آبهای روان در طول ٔ دوره کواترنر است که آب های روان با حمل مواد تخریبی کوهستانها به سمت چاله ها و دره های کوهستانی و تراکم آن در داخل این چاله ها سبب شکل گیری رسوبات حمل شده از دشت گردیده است. آب این روستا در گذشته توسط قنات ها و رود یکه چای تامین بوده است که متاسفانه چندین سال است این رود خشک شده است.

یکه چای از شاخه های فصلی رودخانه آبشینه می باشد. شاخه های اولیه متعددی دارد. این شاخه ها جملگی از دامنه های جنوبی کوههای خرقان واقع در باختر آوج سرچشمه می گیرد. از شمال به جنوب جریان یافته و در شمال رزن بهم می پیوندند. این رود؛ رزن و روستاهای سیراب، خمیگان، امیریه، خیرآباد، جامیشلو و سرآوک را مشروب می کند. شاخه های متعددی را از اطراف دریافت می نماید و وارد اراضی فامنین می شود و در جنوب آن وارد رودخانه آبشینه می گردد. طول این رودخانه 70 کیلومتر بوده و وسعت حوزه آبریز آن بالغ بر 600 کیلومتر مربع می باشد. نام دیگر آن رودخانه خیگان یا خمیگان می باشد. آبدهی این رودخانه در یک دوره 16 سالۀ آمارگیری سالیانه بطور متوسط 7/1 میلیون متر مکعب و آبدهی آن در سال آبی 64/65 و حدود 4/83 میلیون متر مکعب و حداکثر آبدهی لحظه ای آن 8/2 متر مکعب در ثانیه اندازه گیری گردیده است.( رودخانه های ایران، نوشته یدالله افشین، جلد دوم، انتشارات وزارت نیرو، چاپ اول سال 1373، صفحه 458-457 )

پس از بهره برداری نیروگاه مفتح در سال 1372 بسیاری از قنات ها و آب های زیر زمینی این روستا به مرور دچار کم آبی شدند و این موضوع در جمعیت این روستا و تغییر شغل اهالی آن تاثیر بسزایی داشته است. همچنین این روستا نیز همانند سایر روستاها در معرض فرونشست قراردارد.

جامیشلو بدلیل واقع بودن در دشتهای دامنه ای مسطح که شیب بسیار مالیمی دارد، دارای خاک عمیق، سنگین و بدون سنگریزه است کهب یشتر به عنوان زراعت آبی مورد استفاده قرار گرفته است. لذا غالب محصولاتی که در این روستا کشت میشود گندم است.

جمعیت[ویرایش]

این روستا در دهستان رزن قرار دارد و براساس سرشماری مرکز آمار ایران در سال ۱۴۰۲، جمعیت آن ۱۲۰۰ نفر (۳۵۰خانوار) بوده‌است.

شغل بیشتر اهالی این روستا کشاورزی و دامداری و کار در کارگاه جوراب بافی و آسفالت کاری می‌باشد.

منابع[ویرایش]

  • «نتایج سرشماری ایران در سال ۱۳۹۵». درگاه ملی آمار. بایگانی‌شده از اصلی (اکسل) در ۲۰ شهریور ۱۴۰۲.