تانیا آشوت

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد
تانیا آشوت
نام تولدتانیا آشوت هاروتونیان
زاده۱۳۱۶
۳ ژانویهٔ ۱۹۳۷
تهران، ایران
درگذشته
۶ ژانویهٔ ۲۰۲۲ (۸۵ سال)
لیسبون، پرتغال
پیشهموسیقیدان و نوازنده
ساز(ها)پیانو

تانیا آشوت هاروتونیان (ارمنی: Տանյա Աշոտ; انگلیسی: Tania Ashot Harutoonian) موسیقیدان و نوازنده نامی پیانو ایرانی ارمنی‌تبار بود.

در سال ۱۳۱۶ خورشیدی (۳ ژانویه ۱۹۳۷) در تهران چشم به جهان گشود. بعد از اتمام دورهٔ تحصیلات ابتدایی در تهران، عازم پاریس شد و در هنرستان موسیقی دولتی نزد استادانی همچون «ژان فیوره» (Nadia Boulanger) و «نادیا بولانژه» (Nadia Boulanger) به تحصیلات عالی در رشتهٔ موسیقی پرداخت.

ملکی[ویرایش]

او در سال ۱۳۱۶ در تهران به دنیا آمد. تحصیلات مقدماتی موسیقی خود را از هشت سالگی در تهران آغاز کرد و از پانزده سالگی در بخش هنرجویان فرانسوی کنسرواتوار پاریس در کلاس لازار له وی[پانویس ۱] ادامه داد و مدت‌ها نیز در پاریس با ژاک فوریس پیانیست مشهور کرد. وی در سال ۱۳۳۳ خورشیدی (۱۹۵۴ میلادی) دیپلم ممتاز کنسرواتوار پاریس را دریافت کرد و در سال‌های ۱۳۳۶ و ۱۳۳۷ در مسکو هنر خود را تکمیل کرد.

تانیا آشوت در مسابقات بسیاری از جمله پنجمین کنکور بین‌المللی پیانوی فردریک شوپن در آبان ۱۳۳ شرکت کرد و از این مسابقات جایزه دریافت کرد.

برندهٔ رشتهٔ پیانو و مقام دوم در ردیف برندگان قابل قدردانی مسابقهٔ بین‌المللی موسیقی در مونیخ در شهریور ۱۳۳۵، جایزه اول کنسرواتوار پاریس و دریافت پاداش در کنکور بین‌المللی ژنو و مونیخ در تیر ۱۳۳۸، یکی از برندگان اصلی جوایز بزرگ مسابقهٔ بین‌المللی پیانو و ویلن «مارگریت اول-ژاک تیبو» (Margaritt Langa Jacques Tibot) در پاریس، در سال ۱۳۳۸، و جایزه پنجم کنکور بین‌المللی در نیویورک[پانویس ۲] در آذر ۱۳۴۰.

لازاریان[ویرایش]

تانیا آشوت در حین تحصیلات، استعداد شگرف خود را در نواختن پیانو نشان داد و در مسابقات بین‌المللی موسیقی ژنو شرکت کرد. وی همچنین در سال ۱۳۳۷ خورشید (۱۹۵۸ میلادی) در جشنوارهٔ موسیقی ورشو به مناسبت یکصد و دهمین سالگرد وفات موسیقیدان نامی شوپن شرکت کرد و مقام دوم را به دست آورد.

یک سال پس از آن، وی در هفتمین مراسم اهدای جایزهٔ مارگاریتا لانگ و ژاک تیبوت شرکت کرد و در سال ۱۳۳۹ خورشیدی (۱۹۶۰ میلادی) مجدداً به مناسبت یکصد و پنجاهمین سالگرد تولد شوپن در رقابت بین‌المللی نوازندگی پیانو شوپن در لهستان، موفق به کسب جایزهٔ نفر سوم گشت.

تانیا آشوت نوازندهٔ چیره‌دست پیانو، بارها به عنوان سولیست با ارکسترهای موسیقیدان مشهوری «لئون فلیچر» (Leon Fleisher)، «دیوید زینمان» (David Zinnman)، «مایکل کربزان» (Michael Carbosan)و «پیرو بلاچی» (Pierro Belaggi) همکاری داشته‌است. وی کنسرت‌های متعددی در فرانسه، ایتالیا، پرتغال، ایالات متحده آمریکا، ارمنستان، لهستان و خاورمیانه برگزار کرده‌است. تانیا همچنین سالیان متمادی در شهر لیسبون پرتغال به فعالیت در عرصهٔ موسیقی پرداخته‌است.

ملکی[ویرایش]

آشوت همچنین کنسرت‌هایی در ایران و خارج از کشور برگزار کرد که می‌توان به عنوان از رسیتال پیانو در تالار فرهنگ در نوزدهم آبان ۱۳۳۰، در هفدهمین جلسهٔ انجمن فیلارمونیک تهران در سالن ادارهٔ هنرهای زیبا در پنجم مهر ۱۳۳۳، رسیتال پیانو در تالار فرهنگ در مهر ۱۳۳۵، کنسرت با ارکستر سمفونیک تهران به رهبری حشمت سنجری و رسیتال پیانو در انجمن فیلارمونیک تهران در آذر ۱۳۳۵ و کنسرت پیانو در تالار فرهنگ از طرف انجمن فیلارمونیک به همراه مسرش سکویرا کوستا (پیانیست) نام برد.

جدال در مهتاب (۱۳۴۲) دستیار آهنگساز

درگذشت[ویرایش]

وی در ۶ ژانویهٔ ۲۰۲۲ در سن ۸۵ سالگی در لیسبون، پرتغال درگذشت.

جوایز[ویرایش]

توضیحات[ویرایش]

  1. لازار لوی از بزرگ‌ترین استادان پیانوی معاصر می‌باشد
  2. او اولین غیرآمریکایی بود که توانست در این کنکور جایزه دریافت کند

منابع[ویرایش]

  • http://www.bbc.com/persian/arts/2012/05/120515_l06_mkh_music_maroofi_pooyan.shtml. پارامتر |عنوان= یا |title= ناموجود یا خالی (کمک)
  • لازاریان، ژانت د (۱۳۸۲). «موسیقی‌دانان». دانشنامه ایرانیان ارمنی. تهران: انتشارات هیرمند. صص. ۳۸۲–۳۸۱. شابک ۹۶۴-۶۹۷۴-۵۰-۳.
  • ملکی، توکا (۱۳۸۲زنان موسیقی ایران - از اسطوره تا امروز:، ص. ۳۱۹–۳۲۰، شابک ۹۷۸-۱-۵۹۵۸۴-۴۶۷-۵
  • اطلاعات عمومی جاویدان، ترجمهٔ فریدون سبحانی، دنیای دانش، ۱۳۷۶، ص. ۳۵۸–۳۵۸، شابک ۹۶۴-۵۷۳۲-۱۷-۴
  • تانیا آشوت در بانک جامع اطلاعات سينماى ايران

پیوند به بیرون[ویرایش]