اعظم جنگروی

از ویکی‌پدیا، دانشنامهٔ آزاد

اعظم جنگروی (زادهٔ ۱۳۶۲، تهران) فعال ایرانی حقوق بشر، زندانی سیاسی سابق، و ساکن تورنتو است. او یکی از زنان معروف به دختران خیابان انقلاب است که در ۲۶ بهمن ۱۳۹۶، در خیابان انقلاب اسلامی، تهران روسری‌اش را در اعتراض به حجاب اجباری در ایران از سر برداشت و روی پست برق ایستاد. رژیم جمهوری اسلامی، او را همان روز بازداشت و پس از آن با قرار وثیقه، موقت آزاد کرد.

اوایل زندگی و حرفه در ایران[ویرایش]

اعظم ۱۹ خرداد ۱۳۶۲ در تهران زاده‌شد. او پنجمین فرزند مصطفی جنگروی و مهری است. وی کودکی‌اش را در جنوب تهران سپری کرد. در بزرگ‌سالی با خانواده به شمال تهران نقل مکان کردند. ازآنجاکه خانواده‌اش سنتی بودند، او با اجبار مادرش، در ۲۲ سالگی با سعید، که مذهبی و سنتی بود و خانواد‌ه‌اش، همه جا اعظم را مجبور به حجاب می‌کرد، ازدواج کرد.

اعظم از دانشگاه تهران، مدرک کاردانی‌ و از دانشگاه ایوان کی در رشته علوم کامپیوتر، مدرک کارشناسی گرفت. سپس، در رشته هوش مصنوعی و رباتیک، مدرککارشناسی ارشد گرفت.

او ۱۳۸۸ دخترش، ویانا، را به دنیا آورد. اعظم با شوهرش به تفاهم نرسید و پس از کشمکش‌ طولانی، تصمیم به طلاق گرفت. اما ازآنجاکه قوانین و مقررات جمهوری اسلامی ایران خلاف حقوق زنان است، ۴ سال طول کشید تا طلاق بگیرد.

فعالیت[ویرایش]

ویدا موحد[۱] صبح ششم دی ۱۳۹۶ (۲۷ دسامبر ۲۰۱۷) در تقاطع خیابان انقلاب و وصال شیرازی، در اعتراض به حجاب اجباری، روی سکویی رفته و روسری سفیدش را به آرامی تکان می‌داد، که پلیس بلافاصله او را دست‌گیر کرد. او اولین دختر خیابان انقلاب نامیده‌شد. پس از ویدا، چند زن دیگر، از جمله اعظم جنگروی، این کار او را چند جای تهران تکرار کردند. اعظم روی پست برق رفت و روسری خود را مانند ویدا، بالای سر خود تکان داد. پس از دست‌گیری اعظم از سوی پلیس، او را به سلول انفرادی انداختند و همان‌جا سه‌چهار روز رهایش کردند. او سپس موقت و با وثیقه آزاد شد. اعظم، در مصاحبه‌ای گفت که به اتهام «ترویج فحشا و نقض عمدی شریعت اسلامی» به سه سال زندان محکوم شده‌است. او هم‌چنین تهدید شده‌بود که سرپرستی فرزندش را به شوهر سابقش می‌دهند یا فرزندش را به بهزیستی می‌سپارند. [۲] [۳] به دنبال آن، او از ایران به ترکیه گریخت و سپس به کانادا رفت.

جستارهای وابسته[ویرایش]

منابع[ویرایش]

  1. «دختر خیابان انقلاب کجاست؟». ایران اینترنشنال. ۲۰۱۸-۰۱-۲۴. دریافت‌شده در ۲۰۱۸-۱۲-۱۳.
  2. «اعظم جنگروی، دختر دیگر خیابان انقلاب: باید عمل کرد، شعار بس است». رادیو فرانسه. دریافت‌شده در ۲۵ فوریه ۲۰۱۸.
  3. «اعظم جنگروی، دختر دیگر خیابان انقلاب: قاضی منصوری زندگی مرا ویران کرد». رادیو فردا. دریافت‌شده در ۲۰ ژوئیه ۲۰۲۰.